duminică, 15 septembrie 2013

420 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mihai Viteazul: PELERINAJUL ”FLACĂRA UNIRII”.

420 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Mihai Viteazul: PELERINAJUL ”FLACĂRA UNIRII”


Pelerinajul „Flacăra Unirii”, dedicat împlinirii a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Voievodului Mihai Viteazul, îşi propune să fie un mod inedit de a reaşeza în conştiinţa colectivă valorile neamului românesc.
Organizator este Primăria comunei Aninoasa (judeţul Dâmboviţa) - localitatea pe teritoriul căreia se află Sfânta Mănăstire Dealu, cea în care odihneşte capul luminatului domn Mihai Viteazul.
Delegaţia permanentă a Consiliului Judeţean Dâmboviţa va fi alcătuită din dr. Ivan Ivanoff (secretarul consiliului), dr. Ovidiu Cârstina (directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte) şi dr. Alexandru Ştefănescu (şef serviciu Biblioteca Judeţeană "I.H. Rădulescu" Dâmboviţa.) 
Flacăra va fi aprinsă la Mănăstirea Dealul, luni, 16 septembrie 2013, orele 9.00, urmând a porni către ruinele Oraşului de Floci (com, Giurgeni, jud Ialomiţa), unde este aşteptată la ora 15.00. Torţa cu Flacăra Unirii va porni, apoi, spre Călugăreni (judeţul Giurgiu), locul importantei bătălii, unde va fi evocată figura legendară a lui Mihai Viteazul A doua zi de pelerinaj începe în judeţul Vâlcea, la Drăgoeşti, în faţa bisericii în care – spun legendele locului şi unii istorici – a avut loc botezul lui Mihai Viteazul. La ora 11,00 va avea loc întâlnirea delegaţiei dâmboviţene cu personalităţile judeţului Vâlcea.
Un scurt popas la biserica din Câmpu Mare (jud. Olt) şi caravana pelerinajului ajunge la Craiova. Aici, în Piaţa Prefecturii, în faţa statuii lui Mihai Viteazul se va derula întâlnirea cu oficialităţile Craiovei şi ale judeţului Dolj, de la ora 14.00. Urmează drumul până la Alba Iulia. Aici, la ora 21.00, la Poarta a III-a se va derula solemnitatea aducerii Flăcării Unirii, ce va fi întâmpinată de un actor care îl va întruchipa pe Mihai Viteazul, de reprezentanţi ai oficialităţilor locale şi judeţene şi de conducerea Muzeului Unirii.
La Turda, manifestările debutează la ora 10.00, la mormântul lui Mihai Viteazul. Întâlnirea cu oficialitaţile locale şi judeţene va fi urmată de un micro-spectacol şi de înmânarea de distincţii şi de tipărituri celor prezenţi.
La ora 14.00, la Monumentul Eroilor de la Şelimbăr (judeţul Sibiu) va face popas caravana pelerinajului. Se va vorbi despre strălucita victorie repurtată aici de oastea lui Mihai Viteazul şi se va derula un scurt program artistic. În drumul spre Aninoasa, delegaţia dâmboviţeană se va opri pentru câteva clipe la Sfânta Mănăstire Cozia, la mormântul maicii Teofana (mama lui Mihai Viteazul), cea care îşi are mormântul lângă cel al domnitorului Mircea cel Bătrân.
La ora 21.00, Flacăra Unirii va ajunge la Mănăstirea Dealu (jud Dâmboviţa) şi de la această torţă va fi aprinsă o candelă pregătită de Arhiepiscopia Târgoviştei.
Traseul însumează un număr de 1.514 kilometri, după cum urmează:
Târgovişte ( Aninoasa ) – Giurgeni – 257 kilometri

Giurgeni – Călugăreni – 194 kilometri

Călugăreni – Drăgoeşti – 212 kilometri

Drăgoeşti – Craiova – 95 kilometri

Craiova – Alba Iulia – 298 kilometri

Alba-Iulia – Turda – 68 kilometri

Turda – Şelimbăr – 153 kilometri

Şelimbăr – Târgovişte ( Aninoasa ) – 237 kilometri
şi va fi străbătut cu două microbuze colantate corespunzător.

Programul delegatiei dambovitene va cuprinde la fiecare locatie urmatoarele:
 Imnul manifestarii, scris si interpretat de Radu Mihalache
 Un salut din partea domnului Constantin Maricescu, primarul comunei dambovitene Aninoasa
 Un salut din partea Consiliului Judetean Dambovita
 Cateva consideratii din partea distinsului istoric, col (r) Alexandru Manafu
 Cateva strofe patriotice scrise si rostite de poetul Constantin Voicu
 "Cea din urma noapte a lui Mihai Viteazul", de Dimitrie Bolintineanu, recitata de foarte tanarul actor Radu Iordache, de la Clubul Victoriosilor.
 Rezonante istorice transmise de binecunoscutul cantautor Cristian Buica ( Resita )
 Refrene de haiducie cu trupa etno-pop "Nemuritorii"
 Moderatorul intalmirilor: poetul Victor Mihalache
La toate acestea se va adauga contributia locala (momente artistice, de evocare istorica, lansari de carte, etc.)